Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
Archiwa
- luty 2022
- marzec 2020
- grudzień 2019
- październik 2019
- sierpień 2019
- maj 2019
- kwiecień 2019
- marzec 2019
- luty 2019
- styczeń 2019
- październik 2018
- wrzesień 2018
- sierpień 2018
- czerwiec 2018
- maj 2018
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
- grudzień 2016
- listopad 2016
- wrzesień 2016
- grudzień 2015
- październik 2014
- wrzesień 2014
Jaka lodówka do kuchni?
Posted by admin in AGD i RTV
Wybór lodówki może okazać się pewnym dylematem. Główny problem to przede wszystkim odpowiednia wielkość lodówki, która powinna oczywiście zależeć od liczby domowników oraz od tego, jak wiele jemy, jak dużą ilość pożywienia trzymamy na co dzień w lodówce. Jeśli robimy zakupy rzadziej, ale w dużych ilościach, potrzebujemy oczywiście więcej miejsca w lodówce na ich przechowywanie. Istotny jest także rodzaj żywności, jaką zazwyczaj kupujemy. Jeśli jemy dużo owoców i warzyw, warto wybrać lodówkę posiadającą dużą, głęboką szufladę dolną. Jeśli gotujemy potrawy na zapas, musimy zatroszczyć się o dość sporą zamrażarkę. Jeśli mieszkamy sami, powinniśmy raczej zrezygnować z dużej, 2-metrowej lodówki, a miejsce, które mogłaby ona zająć, zagospodarować w inny, korzystniejszy sposób.
Kolejny dylemat stanowi agregat. Zastanawiamy się, czy wybrać jeden, czy może dwa agregaty. Chłodziarki-zamrażarki posiadające dwa agregaty są o tyle lepsze, że można korzystać z jednej części urządzenia, wyłączając drugą. Jest to korzystne wtedy, kiedy gdzieś wyjeżdżamy i chcemy zostawić pustą chłodziarkę, ale włączoną zamrażarkę ze względu na pozostawione w niej zapasy jedzenia. Za taki model zapłacimy niewiele więcej niż za ten posiadający jeden agregat. Warto więc wybrać taką opcję.
Jeżeli wybrana przez nas lodówka posiada wentylator, tak naprawdę nie ma znaczenia, na których półkach ułożymy jedzenie. Zapewnia on jednakową temperaturę w całej komorze. W innym wypadku należy zapoznać się z zaleceniami producenta i zwrócić uwagę na to, gdzie znajdują się miejsca chłodniejsze, a gdzie cieplejsze. Należy pamiętać, że produkty nie powinny się ze sobą stykać, a zapakowane w papier, bądź w folię, szybciej się zepsują.