Alkoholomierz – co trzeba wiedzieć?
Alkoholomierz to urządzenie służące do pomiaru mocy alkoholu w wódce. Musimy pamięta, że alkoholomierzem nie zmierzymy mocy alkoholu w nalewce. Wszystko przez cukier i dlatego do tego typu trunków będziemy potrzebować cukromierza do pomiaru stężenia cukru w nastawie lub zacierze. Z kolei winomierz posłuży nam do pomiaru stężenia cukru w winie bądź nalewce.
Alkoholomierz to niezbędne wyposażenie dla każdego wytwórcy domowych alkoholi. Samo urządzenie jest wyjątkowo proste w obsłudze a przy tym bardzo praktyczne, ponieważ pozwala odczytać moc trunku.
Alkoholomierz – co to jest?
Miernik do alkoholu podaje wiarygodny wynik, jednak żeby uzyskać zadowalający nas precyzyjny pomiar, powinniśmy korzystać z tablicy wzorcowej, dołączanej do samego alkoholomierza. Należy pamiętać że poszczególne modele charakteryzują się różną skalą, dlatego wybierając Alkoholomierz do wina, warto sprawdzić wcześniej jego parametry. W sklepach internetowych znajdziemy duży wybór alkoholomierzy, których cena jest różna.
Charakterystyka alkoholomierzy
Miernik zawartości alkoholu charakteryzuje się dość precyzyjnym pomiarem, który można uzyskać natychmiast po odpowiednim zanurzeniu wskaźnika w produkowanym przez nas trunku. Producenci alkoholomierzy podkreślają, że tego rodzaju narzędzia są skalowane w temperaturze 20° Celsjusza. Oznacza to, że jeśli chcemy otrzymać wiarygodny i precyzyjny wynik powinniśmy badać ciecz w temperaturze 20C, nie większej. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów mierników zawartości alkoholu, z czego na największą uwagę miłośników domowych trunków z pewnością zasługują: alkoholomierz z termometrem i alkoholomierz z trwałym cylindrem. Warto dodać, że miernik zawartości alkoholu w wódce i spirytusie, nie może być używany do sprawdzania alkoholi słodkich. Obecność cukru zwyczajnie sprawi, że wynik nie będzie wiarygodny i miarodajny.